Menu

 Muka Depan

Perisian

Teknik Belajar

Belajar ICT

Nota Ilmiah

Sambungan

Hantar Mesej

Tanya Guru

Hiburan

Kenali Diri Saya


Capaian

 

ASMKAWA Online

LAWdotEDU

Harvest Moon HQ

SMKAWA Online 

Tazkirah 3

 

Kelebihan Bangun Malam

 

Bangun malam merupakan suatu perkara yang tidak a~~'ing bag umat Islam di zaman Rasulullah dan para sahabat. Bangun malam dalam ertikata mengabdikan din kepada Allah dan mengahabiskan sekurang-kurangnya satu pertiga malam untuk beribadat dan menunaikan solat-solat sunat. Terdapat pelbagai hikmat dan kelebihan untuk mereka yang gemar bangun malam.

 

Sabda Rasulullah s.a.w.

"Manusia akan dikumpulkan (di han kiamat) pada suatu padang (Mahsyar), IaIu suatu suara menyeru: Mana dia orang~rang yang telah meninggalkan tempat tidurnya (kerana beribadat di tengah malam)? Mereka Ialu tampil ke hadapan dalam bilangan yang kecil saja lalu mereka dibenarkan masuk syurga tanpa hisab lagi"

 

Justeru itu dapatlah diketahui betapa besarnya kelebihan bagi mereka yang gemar bersembahyang di waktu malam. Walaupun bangun malam merupakan perkara yang amat sukar dilakukan terutamanya, oleh golongan remaja, namun persepsi mi perlu diubah sepenuhnya agar din mi sentiasa bersedia dengan amalan-amalan soleh kerana kita tidak mampu meramal waktu dan saat ajal akan tiba. Amalan yang pada, mulanya amat sukar dilakukan mampu menjadi perkara yang paling digemari kerana apabila seseorang itu telah mula merasa kemanisan bersendirian dengan Allah maka dia akan sentiasa ingin melakukannya berulang-ulang kali lagi. Perkara seperti inilah yang dialami oleh para salihin dan hamba-hamba Allah, hingga ada yang berkata, "Seandainya ahli syurga itu sering melakukan apa yang kami lakukan kini (bangun malam) tentulah mereka itu akan berada dalam kehidupan yang bahagia sekali." dan ada juga yang berkata "Selama empat puluh tahun berlalu, tidak suatu pun yang mendukacitakan aku kecuali terbitnya fajar pagi" Orang yang beribadat di waktu malam itu lebih merasa lazat dengan amalan-­amalannya daripada yang berpeleser dengan peleserannya."

 

Di sini dapatlah dilihat betapa indahnya bangun malam itu sekiranya kita pandai menggunakannya untuk tujuan beribadat, namun sebaliknya bagi mereka yang gemar menghabiskan waktu malam dengan hanya membuang masa Inilah yang dapat kita lihat pada generasi kin i, waktu malam dihabiskan dengan aktiviti yang tidak berfaedah malahan memudaratkan mereka, situasi mi yang perlu diubah agar remaja lebih bijak dalam mengisi waktu malam mereka supaya ianya dapat membantu mereka dalam membentuk din supaya menjadi insan yang tawadhu' dan taat kepada perintah Allah, sekaligus membantu mereka menghindarkan din daripada gejala-gejala sosial yang kian menular dalam din remaja kini.

 

Firman Allah Taala pada memuji kaum mukminin:

'Mereka mempergunakan hanya sedikft saja dan waktu malam untuk tidur Dan di tengah malam, mereka sentiasa memohon ampun".

(Isra': 79)

Bersabda Rasulullah pula:

"Sembahyang yang palmg utama sesudah sembahyang fardhu ialah sembahyang di tengah malam."

Tersebu{ di dalam suatu atsar; Orang yang suka banyak tidur di waktu malam akan~atang di han kiamat sebagai seorang fakir.